Bagaimana saya boleh menghubungi sokongan di Workplace?

Semua pelanggan Workplace mempunyai akses kepada sumber bantuan dalam talian. Ketahui jenis sokongan tambahan yang tersedia untuk pelan Workplace anda di bawah.
Apakah sokongan tambahan yang tersedia?
Pengguna di Workplace mempunyai akses kepada Pusat Bantuan Workplace, Komuniti Bantuan Workplace dan Pusat Sumber Pelanggan.
Apabila sokongan tambahan diperlukan, pentadbir juga dapat menghubungi terus pasukan Sokongan Workplace melalui mesej atau sembang. Untuk mengakses peti masuk sokongan anda dan membuat permintaan baharu:
  1. Buka Panel Pentadbir daripada bar navigasi Workplace.
  2. Klik Hubungi sokongan.
  3. Klik Tanya soalan untuk menghantar mesej sokongan Workplace.
  4. Klik Berbual dengan kami untuk mendapatkan sokongan melalui mesej segera. Sokongan sembang sedang dilancarkan dan belum tersedia untuk semua pelanggan lagi.
Anda juga boleh mengakses skrin ini dengan mengklik di bar navigasi Workplace dan memilih Hubungi Sokongan Workplace.
Peti masuk sokongan membolehkan anda melihat permintaan sokongan yang lalu, menapis permintaan sokongan mengikut status semasa, dan melihat sama ada wujud sebarang gangguan yang mungkin menjejaskan fungsi Workplace.
Masih memerlukan bantuan?
Semua pengguna Workplace boleh mendapatkan sokongan tambahan dengan:
  • Melawati Sokongan Pembangun. Ini ialah tempat untuk mengetahui tentang penyepaduan teknikal antara syarikat anda dan Workplace.
  • Melawati Pusat Sumber Pelanggan. Ini ialah pusat utama anda untuk semua amalan terbaik dan sumber Workplace. Ini dapat membantu anda memastikan pelancaran Workplace yang berjaya dan mencapai hasil yang pantas dalam organisasi anda.
Adakah maklumat ini membantu?