Pengesahan Domain

Menentusahkan domain e-mel anda dapat memastikan bahawa orang yang tepat menjadi pentadbir sistem awal bagi komuniti anda. Langkah ini juga dapat membantu kami untuk mengenali orang sebagai anggota organisasi anda semasa mereka mula-mula mendaftar akaun Workplace. Ketahui lebih lanjut di Pusat Sumber Pelanggan.

Pengurusan domain
Kami menentusahkan domain e-mel anda untuk memastikan bahawa individu yang diberikan akses pentadbir sistem ialah individu yang betul. Pentadbir sistem mempunyai keupayaan untuk mentadbir dan mengurus komuniti anda.
Sekiranya anda mengalami isu untuk menentusahkan domain e-mel, anda harus menghubungi seseorang daripada jabatan IT anda yang mungkin boleh melaksanakan penentusahan domain untuk anda.
Adakah maklumat ini membantu?
Artikel ini hanya diguna pakai untuk pentadbir Workplace Asas dan Workplace Lanjutan.
Anda boleh menambah dan mengesahkan domain e-mel dengan mengakses Panel Pentadbir anda.
Untuk menambah domain e-mel:
 1. Klik Panel Pentadbir.
 2. Klik Tetapan.
 3. Pilih tab Domain E-mel.
 4. Di bawah Senarai Dibenarkan atau Tentu Sahkan Domain, masukkan nama domain dan pilih Tambah Domain.
Nota: Jika anda mendapat ralat yang mengatakan domain anda telah diambil, ini mungkin bermaksud bahawa domain yang dicadangkan anda telah digunakan oleh syarikat lain atau anda mencuba untuk menambah domain awam. Jika anda percaya bahawa ini ialah kesilapan dan boleh membuktikan pemilikan domain tersebut, sila hubungi pasukan sokongan kami untuk mendapatkan bantuan.
Untuk mengesahkan domain e-mel, anda boleh menggunakan 1 daripada 3 kaedah yang akan muncul setelah anda mengklik Sahkan di sebelah nama domain e-mel anda.
Pengesahan e-mel:
 1. Klik Hantar E-mel.
 2. Pilih alamat e-mel untuk anda menerima pengesahan e-mel.
 3. Pilih alamat e-mel pentadbiran yang akan dihantarkan kod pengesahan seperti: admin@ administrator@ postmaster@ webmaster@ hostmaster@.
 4. Ikuti arahan dalam e-mel.
Menggunakan Muat Naik Fail HTML:
 1. Pilih Muat Naik Fail HTML.
 2. Pilih Muat Naik Fail HTML untuk memuat naik fail HTML ke tapak web anda. Untuk berbuat demikian, anda memerlukan akses pentadbir kepada folder sebenar tapak web anda. Ini akan mengesahkan domain anda serta-merta.
Menambah Rekod DNS TXT:
 1. Klik Kemas Kini Rekod DNS.
 2. Untuk berbuat demikian, anda mesti boleh mendaftar masuk ke penyedia nama domain anda. Ini mungkin mengambil masa selama 72 jam.
Sentiasa ingat bahawa langkah tertentu untuk setiap perkhidmatan mungkin berbeza-beza. Jika anda memerlukan bantuan tambahan, sila hubungi pasukan sokongan penganjur domain anda atau rujuk kepada dokumentasi mereka.
Nota: Jika anda mempunyai kesulitan menggunakan sebarang kaedah berikut, sila hubungi pasukan sokongan kami untuk mendapatkan bantuan lanjut. Jika anda tidak mempunyai akses kepada tapak web atau penganjur DNS anda, sila hubungi jabatan IT syarikat anda.
Adakah maklumat ini membantu?
Untuk mengesahkan domain anda menggunakan DNS TXT di Workplace, ikut langkah ini. Anda kemudian perlu mengikut arahan yang diberikan oleh pendaftar anda. Pendaftar anda biasanya akan mempunyai set arahannya yang tersendiri untuk cara mengesahkan domain anda menggunakan TXT DNS. Jika anda tidak dapat mengesan arahan tersebut, pertimbangkan untuk menghubungi perkhidmatan sokongan pendaftar atau menyemak Pusat Bantuan.
Kami telah menyediakan senarai domain yang biasa digunakan di bawah, berserta pautan kepada pusat bantuan mereka dan arahan untuk cara mengesahkan domain anda menggunakan TXT DNS bagi setiap pendaftar. Sentiasa ingat bahawa Workplace tidak bergabung dengan tapak ini, maka pihak kami tidak boleh memberikan arahan tersebut kepada anda.
Panduan Rekod DNS TXT Pusat Bantuan atau Halaman Hubungi Kami
NameCheapPanduanSokongan
BluehostPanduanHubungi
HostgatorPanduanSokongan
GoDaddyPanduanHubungi
HoverPanduanHubungi
GandiPanduanHubungi
DreamHostPanduanSokongan
Name.comPanduanAsas pengetahuan
1 dan 1PanduanHubungi
Network SolutionsPanduanHubungi
101domainPanduanSokongan
EnCircaPanduanHubungi
Register.comTidak ditemuiSokongan
dynadotPanduanSoalan Lazim
iPagePanduanSokongan
internetbsTidak ditemuiHubungi
eNomPanduanPusat Bantuan
webairTidak ditemuiHubungi
hosting24Tidak ditemuiHubungi
EuroDNSPanduanSokongan
NominetTidak ditemuiHubungi
123-RegPanduanSokongan
Google DomainsPanduanSokongan
InMotionHostPanduanSokongan
LogicBoxesPanduanHubungi
Adakah maklumat ini membantu?
Anda hanya boleh menentusahkan domain anda jika anda log masuk ke Workplace daripada komputer anda.
Untuk menentusahkan domain anda menggunakan Fail HTML:
 1. Klik Panel Pentadbir di sebelah kiri Workplace.
 2. Klik Tetapan, kemudian pilih Domain E-mel.
 3. Klik Tambah Domain.
 4. Klik Muat Naik Fail HTML kemudian muat turun fail HTML. Kemudian anda perlu memuat naik fail HTML ke direktori asal laman anda.
 5. Klik Tentu Sahkan pada laman anda apabila dimuat naik.
Adakah maklumat ini membantu?
Untuk mendapatkan pendaftar domain syarikat anda, ikut langkah berikut daripada komputer anda:
 1. Sisipkan domain anda ke dalam satu daripada perkhidmatan carian WHOIS berikut:
 2. Setelah anda mendapatkan domain, anda perlu mencari Pendaftar domain tersebut. Untuk berbuat demikian, klik CTRL + F pada komputer Windows atau Command + F pada komputer Apple. Cari perkataan “Pendaftar" di dalam WHOIS.
 3. Jenama domain seharusnya muncul berdekatan dengan perkataan Pendaftar, melainkan ia ditanda sebagai persendirian. Untuk tujuan artikel Pusat Bantuan ini, kami beranggapan bahawa anda telah menemui Pendaftar tersebut dan ia dipanggil Network Solutions.
 4. Oleh kerana kini anda telah menemui Pendaftar, anda perlu mendapatkan panduannya untuk mengubah suai rekod TXT. Kami mencadangkan anda mengesan panduan dengan mencari “rekod txt Network Solutions” di Google.
Sentiasa ingat bahawa panduan tersebut tidak akan digabungkan dengan Workplace dalam apa jua cara. Jika anda tidak pasti tentang panduan tersebut, kami mencadangkan anda menghubungi Pusat Bantuan atau Talian Bantuan Pendaftar.
Adakah maklumat ini membantu?
Anda perlu mengelog masuk ke Workplace daripada komputer anda untuk melihat jenis domain e-mel yang telah didaftar oleh syarikat anda.
Untuk melihat domain e-mel yang telah didaftar oleh syarikat anda:
 1. Klik Panel Pentadbir di sebelah kiri Workplace.
 2. Klik Tetapan kemudian pilih Domain E-mel.
Nota: Mendaftarkan domain e-mel dapat memastikan bahawa tiada komuniti lain boleh mencipta akaun yang menggunakan domain e-mel tersebut.
Adakah maklumat ini membantu?
Pentadbir boleh memilih untuk menghidupkan tetapan jemputan diri. Ini akan membenarkan sesiapa sahaja daripada domain e-mel pilihan anda untuk menyertai Workplace anda tanpa perlu dijemput.
Hidupkan jemputan diri:
 1. Daripada Panel Pentadbir, klik Tetapan.
 2. Klik di sebelah Menyertai Workplace ini.
 3. Pilih Sesiapa sahaja daripada domain yang dibenarkan atau ditentusahkan dan klik Simpan.
 4. Kembali ke halaman tetapan, klik di sebelah Permintaan Akses
 5. Pilih Luluskan permintaan secara automatik daripada domain e-mel ini dan klik Simpan.
Ini akan membolehkan orang daripada domain e-mel yang ditentusahkan atau senarai dibenarkan yang dipilih untuk menyertai Workplace anda secara automatik tanpa pentadbir meluluskan permintaan.
Ketahui lebih lanjut tentang menguruskan domain e-mel anda.
Adakah maklumat ini membantu?
Penyenaraian dibenarkan domain
Penyenaraian-dibenarkan memberi pentadbir Workplace tanpa domain ditentusahkan keupayaan untuk tindakan tertentu yang harus diambil untuk Workplace yang sebelum ini hanya terhad kepada domain yang ditentusahkan. Walau bagaimanapun, ia masih tidak membenarkan pelbagai ciri pentadbiran dan teknikal yang datang dengan mengesahkan domain, seperti SSO.
Jika anda tidak dapat atau memilih untuk tidak menentusahkan domain anda, penyenaraian-dibenarkan adalah pilihan yang membenarkan beberapa kawalan terhadap penciptaan Workplace. Penyenaraian-dibenarkan masih mendayakan pengguna untuk mencipta Workplace baharu di bawah domain e-mel tersebut.
Untuk sertakan domain anda dalam senarai-dibenarkan:
 1. Klik Panel Pentadbir.
 2. Klik Tetapan.
 3. Pilih tab Domain E-mel.
 4. Di bawah Senarai Dibenarkan atau Tentusahkan Domain, masukkan nama domain dan pilih Tambah Domain.
 5. Pada tab seterusnya yang terbuka, klik Benarkan Senarai Berbilang Domain.
Jika anda memilih untuk menyertakan domain anda dalam senarai-dibenarkan, anda masih boleh menentusahkan domain anda pada bila-bila masa.
Adakah maklumat ini membantu?
Pentadbir boleh memilih sama ada untuk menentusahkan domain, sertakan dalam senarai dibenarkan atau tidak berbuat apa-apa. Jika anda tidak dapat menentusahkan domain anda, anda mempunyai pilihan untuk menyertakan dalam senarai dibenarkan. Penyenaraian dibenarkan domain anda membolehkan orang lain dengan domain e-mel yang sama untuk mencipta akaun Workplace yang berasingan. Jika anda memilih untuk menyertakan domain anda dalam senarai dibenarkan, anda masih boleh menentusahkan domain anda pada bila-bila masa.
Domain yang ditentusahkan membuktikan bahawa anda memiliki domain tersebut secara eksklusif. Setelah domain e-mel anda ditentusahkan, pengguna dalam Workplace anda tidak akan dapat mencipta Workplace baharu menggunakan domain tersebut.
Domain ditentusahkan mempunyai ciri berikut:
 • Keupayaan untuk menyunting PII (maklumat yang boleh dikenal pasti secara peribadi)
 • Hantar pemberitahuan kepada pengguna sebelum profil dituntut
 • Log masuk SSO
Jika domain anda ditentusahkan, Workplace senarai dibenarkan lain tidak akan ditunjukkan sebagai pilihan untuk pengguna sertai.
Ketahui lebih lanjut tentang SSO.
Adakah maklumat ini membantu?