Menyediakan Workplace anda

Ketahui lebih lanjut tentang beberapa tetapan asas yang boleh anda gunakan untuk mempersiapkan Workplace bagi organisasi anda. Lawati panduan kami tentang mengurus akaun pekerja sebaik sahaja anda bersedia untuk mula menjemput rakan sekerja.

Untuk pengalaman Workplace yang terbaik, kami mengesyorkan penggunaan versi salah satu pelayar berikut yang paling terkini:
Nota: Sekiranya anda cuba menggunakan Workplace pada Internet Explorer 11, kemungkinan anda mengalami prestasi lemah.
Adakah maklumat ini membantu?
Nama dan Logo
Jika syarikat anda menggunakan Workplace dan anda ialah pentadbir, anda boleh menyesuaikan profil komuniti anda daripada Panel Pentadbir pada komputer anda dan memilih Tetapan di sebelah kiri. Daripada bahagian itu, anda boleh:
 • Menukar nama syarikat anda.
 • Kemas kini logo syarikat anda.
 • Menetapkan Terma Penggunaan anda.
 • Tentukan pelan Workplace anda.
 • Domain
  Jika syarikat anda menggunakan Workplace dan anda merupakan pentadbir, anda boleh menambah dan menentusahkan domain anda dengan memilih Domain E-mel daripada Tetapan dalam Panel Pentadbir anda. Ketahui lebih lanjut tentang menentusahkan domain anda.
  Kumpulan
  Anda boleh menambah atau mengubah foto muka depan kumpulan anda. Ketahui lebih lanjut tentang kumpulan di Workplace.
  Adakah maklumat ini membantu?
  Untuk menukar logo Syarikat anda:
  1. Klik Panel Pentadbir di bahagian atas sebelah kiri Workplace.
  2. Klik Tetapan.
  3. Tatal ke Logo Syarikat dan klik Tukar.
  4. Pilih fail anda.
  5. Sunting logo anda, kemudian klik Simpan.
  Adakah maklumat ini membantu?
  Imej logo di Workplace seharusnya 495 x 234 piksel atau lebih besar. Dimensi ini memastikan bahawa imej tersebut sesuai dengan templat logo yang disediakan.
  Imej yang lebih besar daripada 495 x 234 piksel akan diperkecilkan untuk dimuatkan ke dalam templat logo.
  Format berikut disokong:
   .PNG (dengan atau tanpa latar belakang)
   .JPG
  Sentiasa ingat bahawa format animasi seperti .GIF tidak disokong dan fail harus disimpan dalam mod RGB. Logo yang dimuat naik dalam mod CMYK mungkin berbeza warna berbanding dengan pratonton fail asal.
  Adakah maklumat ini membantu?
  Tetapan bahasa membantu anda mengubah bahasa yang anda nampak di Workplace.
  Untuk mengubah tetapan bahasa anda:
  1. Daripada Suapan Berita anda, klik pada gambar profil anda di bahagian bawah sebelah kiri.
  2. Klik Tetapan.
  3. Klik Bahasa dan Rantau.
  Dari sini, anda boleh memilih bahasa yang anda ingin gunakan untuk Workplace dan mengemas kini pilihan utama terjemahan Suapan Berita anda. Anda akan nampak pilihan berikut:
  • Bahasa Workplace: Ini akan mengubah bahasa Workplace.
  • Format rantau: Ini akan mengubah tarikh, masa, nombor dan suhu.
  • Siaran daripada rakan sekerja:
   • Bahasa yang diingini bagi terjemahan siaran: Langkah ini mengubah terjemahan bahasa bagi komen dan siaran yang ditulis dalam bahasa lain.
   • Bahasa yang tidak diingini untuk terjemahan: Langkah ini mengawal pilihan untuk terjemahan bahasa yang anda tidak mahu lihat. Sebarang komen atau siaran yang ditulis dalam bahasa ini tidak akan mengandungi pilihan terjemahan.
   • Bahasa yang anda tidak ingin diterjemahkan secara automatik: Langkah ini mengawal bahasa yang anda tidak ingin diterjemahkan secara automatik. Sebarang siaran yang ditulis dalam bahasa ini tidak akan diterjemah secara automatik.
  Adakah maklumat ini membantu?
  Anda boleh mendayakan pengesahan dua faktor bagi menambahkan sistem pengesahan dua faktor pada akaun Workplace anda untuk keselamatan tambahan.
  Jika anda menghidupkan pengesahan dua faktor, juga dikenali sebagai pengesahan berbilang faktor (MFA), anda akan diminta untuk memasukkan kod keselamatan khas setiap kali anda cuba mengelog masuk ke akaun Workplace atau apl anda daripada peranti yang baharu. Setelah anda memasukkan kod keselamatan ini, anda akan mempunyai pilihan untuk menyimpan peranti pada akaun anda agar anda tidak perlu melalui proses tersebut apabila anda melog masuk daripada peranti yang sama sekali lagi.
  Untuk menghidupkan pengesahan dua faktor:
  1. Log masuk ke Workplace.
  2. Klik gambar profil anda di bahagian bawah sebelah kiri Workplace.
  3. Klik Tetapan.
  4. Klik Keselamatan dan Log Masuk.
  5. Tatal ke bawah dan klik Sunting di bahagian Gunakan pengesahan dua faktor kemudian pilih Bermula. Anda mungkin diminta untuk memasukkan semula kata laluan anda.
  6. Dalam bahagian Mesej Teks (SMS), klik Tambah Nombor Telefon Baharu untuk menambah nombor telefon. Anda akan diminta untuk memasukkan nombor telefon dan kemudian mengesahkan bahawa anda memiliki nombor itu dengan memasukkan kod pengesahan yang dihantarkan kepada anda menerusi SMS.
  Sentiasa ingat bahawa setelah anda menyediakan pilihan utama pengesahan dua faktor, anda perlu mengklik Dayakan untuk mengaktifkan ciri tersebut.
  Nota: Kod keselamatan juga boleh dijana bersama apl pihak ketiga atau Penjana Kod dalam apl Workplace.
  Jika anda tidak lagi mempunyai akses kepada pengesahan dua faktor atau tidak boleh log masuk, hubungi pentadbir Workplace anda atau hantar permintaan untuk mendapatkan semula akses.
  Adakah maklumat ini membantu?